Επιστολή με την οποία ζητά να μάθει που βρίσκεται το νομοσχέδιο για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου και γιατί ύστερα από συζήτηση έξι ετών δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή, προτίθεται να αποστείλει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ ανδρών και γυναικών.
Το συγκεκριμένο θέμα προέκυψε κατά της σημερινή συνεδρία της Επιτροπής, με αφορμή πρόταση νόμου που κατέθεσε η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, για αλλαγή ενός όρου στη νομοθεσία περί πρόληψης και καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, ώστε να ταυτίζεται με την ορολογία στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, για το θέμα. Η κα. Δημητρίου η οποία ήταν παρούσα στην Επιτροπή, ζήτησε να περιληφθεί ξεκάθαρα στον ορισμό τους όρους γυναίκα και η συμπερίληψη των κοριτσιών κάτω 18.
Ωστόσο εκ μέρους του Υπουργείου Δικαιοσύνης ο Προϊστάμενος στον Τομέα Ισότητας, Σταύρος Χριστοφή ανέφερε ότι η υφιστάμενη διατύπωση καλύπτει επαρκώς τα κορίτσια και εναρμονίζεται με τις υποχρεώσεις της σύμβασης της Κωνσταντινούπολης αφού καλύπτει όχι μόνο γυναίκες κάτω των 18 με θηλυκό βιολογικό φύλο αλλά και με θηλυκή ταυτότητα φύλου. Σημείωσε επίσης ότι σε περίπτωση αλλαγής πιθανόν αυτό να είναι πιο περιοριστικό. Ο νόμος αυτός, ανέφερε, που πέρασε η Βουλή έχει πολύ πιο ευρύ ορισμό από τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνη Χαραλαμπίδου εξέφρασε επιφυλάξεις για το κατά πόσο η προτεινόμενη αλλαγή του ορισμού θα καλύπτει περιπτώσεις αλλαγής φύλου κάτω των 18 ετών.
Παράλληλα με αφορμή το θέμα, ενημέρωσε ότι για το ζήτημα του νομοσχεδίου για την ταυτότητα φύλου η Υπουργός Δικαιοσύνης της είπε να της δώσει 15 μέρες για να δει πού βρίσκεται, ενώ ξεκαθάρισε ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει απάντηση στους επόμενους δύο μήνες θα καταθέσει η ίδια πρόταση νόμου για νομοθετική προστασία της ταυτότητας φύλου.
Η Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών Αλεξάνδρα Ατταλίδου είπε ότι γνωρίζει πως έχει γίνει αρκετή δουλειά για το θέμα και δεν καταλαβαίνει γιατί δεν καταθέτουν το νομοσχέδιο, ενώ εισηγήθηκε η Επιτροπή με επιστολή της να ρωτήσει που βρίσκεται, κάτι με το οποίο συμφώνησε η Πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνη Χαραλαμπίδου.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Κουκουμάς ανέφερε ότι επειδή υπήρχε θέμα με τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης από συντηρητικές Κυβερνήσεις που έλεγαν ότι θα ανοίξει «η συζήτηση για τα τρανς άτομα» μπήκε ένας διαφορετικός ορισμός, ωστόσο στην Κύπρο δεν υπήρχε τέτοιο πρόβλημα και υιοθετήθηκε ένας ευρύτερος όρος στη νομοθεσία. Με αυτό τον τρόπο, όπως είπε, ακόμα κι αν δεν ψηφιστεί η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου θα είναι προστατευμένα αυτά τα άτομα από τη βία στην οικογένεια.
Η συζήτηση θα συνεχιστεί και η Επιτροπή συμφώνησε να κληθούν για το θέμα άτομα και οργανώσεις που ασχολούνται με αυτά τα ζητήματα για να πουν και αυτά την άποψή τους.
Πηγή: ΚΥΠΕ